04 June, 2009

Macam-macam nak makan...


haiiihhh....di awal kemunculan WInter di adelaide ni, ( kata mak tam, masuk je june, dah start winter dah...) mcm -mcm la plak teringin nak makan... Sejuk kot... Tapi best sebenarnya sejuk sejuk mcm ni...Dia punya GIGIL tu hehehehe.... Thrill tuu.... Paling best lepas mandi atau ambik whuduk....kihkihkih......

PEMBERITAHUAN : GAMBAR DIATAS BUKANLAH WINTER IN ADELAIDE....
idok le Ghope ini, winter di adelaide... hehehhe

okay, berbalik pada cerita teringin nak makan mcm-mcm....Nak makan cokkodok, esok boleh la goreng..Dua tiga minggu lepas, Atie ada bawak cokkodok for lunch, cicah dgn sambal ikan bilis.. Mak....sedapnyeee...... Nak goreng cokkodok sendiri, garu kepala skit la.... bukan tak reti, boleh goreng sebenarnya , tapi, ada rasa seram sikit la... teringat sakit kena laser which is sakitnya mcm kena minyak panas yang merecik tu.......Aduuihhh....


hari tu nak makan gulai/kari ikan, dah makan dah... makan gulai/kari kepala ikan salmon lagi dan di tambah juga dgn isi isi ikan salmon...makan nasi dua pinggan during Rozie's second birthday party...best kan, Rozie datang adelaide, dapat dua surprises nih.. hehehe....akak-akak dgn abang kat Flinders Housing / Mak minah lodging ni sayang betul kat Rozie si puteri bongsu....

Gulai/kari kepala ikan Salmon hasil usaha Mirul dan Husna

Dah masuk musim winter ni, kita dah kena pakai winter jacket dah.. ada yang bulu bulu.. ada yang plain hehehehe... sebut pasal jacket, Teringin pulak nak makan ikan Jeket.... ikan Jeket tu ikan cencaru belah belakang tuuu....bila dah goreng kan kulit dia jadi mcm jeket hitam hehehhe.... Thrill tu bila nak makan, kena bukak jeket dia dulu...fulamak... terbayang keenakkan makan ikan jeket belah belakang dgn sambal yang mak buat di dapur kat sebuah rumah di jalan silat tuuu...
gambar di ambil dari sini

kat rumah, memang agak stereo skit... kalau hari tu goreng ikan jaket, mesti akan ada sayur bayam. Mesti punya lah... Kalau hari mak masak kari ikan, mesti ada pak choy... hehehe... kelakar je kan kombination tu... Tu belum cerita hari yang mak masak Dalca ke, Ayam masak merah/rice ccooker ke, Ikan siakap microwave ke... Makkk!!!! sedapnyeee...... ( teringat pulak, Mak Tam mengidam nak makan tempoyak...hehehe.. Mak tam, tunggu balik malaysia je la ye, tak lama lagi dah tu...)

lagi satu, jeket potato... Potato ni tak pakai jaket hitam mcm ikan jaket, potato pakai jaket metalic hehehe ( foil). yang ni nak buat kat adelaide, senang je, smua bahan ada... Nanti lah, pi O'Halaharn this week, kita beli Potato.Boleh buat potato jacket..Dulu kat shah alam, ada satu cafe bawah tangga kat shah alam mall ni , dia punya jacket potato sangat sedap... Cafe tu dah tutup dah pun. Aiseh....


Paling best, smua kami di Flinders Housing / Mak minah lodging ni masing masing teringin nak makan Kangaroo.

Kangaroo jeket..hehhee tak de la... gurau je...... hari tu masa pi Op Shop dgn Atie, nenek yang menguruskan Opshop tu bercerita keenakkan daging kangaroo...terliur kami berdua di buatnya...Daging kangaroo ni, insyallah la, kami akan makan minggu depan, Nanti kita HAPDET lain okay...

3 comments:

sambal hijau..cream cheese said...

hahah..mak minah lodging??townhouse mana tu??...puteri bongsu mmg jadi kegemaran mengusik..aihhh...we both menghadapi masalah yg sama...mengidam nak makan macam2..anyway...i baru je surf resepi minstrone...(betul ka eja ni?)

iamreallyregretwithwhatihavedonechumichikiboom said...

Rozi pun sayang kat akak-akak dan abang flinders..... thank you... best sangat2... makan jangan tak makan.

Aida Yanti said...

Sape yg duk oversea mesti makan jacket potato sbb paling senang nak buat,tak sah kalau tak makan hehe